The End

Tarinamme lopusta on kulunut reilut kolme viikkoa. Viikot ovat menneet kuin sumussa. Kaikki tuntuu niin epätodelliselta.

DSC_0202

Olimme viettämässä kauan odotettua perhelomaa maailman toisella puolen. Näimme ja koimme paljon. Texasissa paistoi aurinko.

Auringon eteen kantautui koti-Suomesta synkkiä pilviä. Hessulla ei ollut kaikki kunnossa. Se oli tärissyt ja ollut ruokahaluton. Ensimmäisellä eläinlääkärikäynnillä kaikki oli ollut vielä ”hyvin”.  Hessu oli saanut lääkkeet eturauhastulehdukseen ja hoitoraportin lopussa toivotettiin ”Hyvää syksyn jatkoa”.

Hessu ei kuitenkaan tullut kuntoon. Toisella eläinlääkärikäynnillä diagnoosi oli musertava; pitkään oireettomana jatkunut virtastietulehdus, joka oli edennyt munuaisiin märkiväksi munuaistulehdukseksi. Jos lääkkeet eivät lähtisi puremaan kolmen päivän sisällä, ennuste tautia vastaan olisi huono.

Aluksi oli näyttänyt, että Hessu lähtisi paranemaan, mutta viimeisenä lomapäivänämme sain kuulla Hessun olevan todella heikkona. Koko pitkän kotimatkan mielessäni pyöri vain yksi ajatus: taistele Hessu, taistele. Toivoin, että saisin nähdä Hessun vielä kerran. Vielä kerran saisin koskettaa sen pehmeää turkkia. Vielä kerran saisin nähdä sen katseen ja hännän heilumassa. Vielä edes yhden kerran.

Mutta lentäessämme kotiin Atlantin yllä tulehdus oli ollut taistelijaansa vahvempi. Illalla Hessu oli käpertynyt nukkumaan omaan petiinsä ja nukahtanut levollisesti uneen, ikiuneen.

Auringon laskiessa Hessu saatettiin viimeiselle matkalleen omassa rakkaassa pedissään. Nyt pikkuinen saa levätä rauhassa siellä, missä se rakasti eniten olla. Ilman kipuja. Siellä jossain se saa ajaa kaikki linnut häkkiansaan,  juosta monta agilityrataa ja syödä niin paljon kuin ikinä jaksaa.

Kuva: Sirpa Saari

Kuva: Sirpa Saari

Kotiin palatessa suru iski vasten kasvoja. Mietin, miksi tämän piti tapahtua juuri nyt, juuri minulle. Kaikki loppui liian aikaisin, kuin seinään. Kesken. Tuhkimo ei ehtinyt saada lasikenkäänsä. Meillä piti olla edessä vielä monta yhteistä hetkeä.

En osaa pukea sanoiksi kaikkea, mitä Hessu minulle merkitsi. Se ei ollut vain koira. Se oli kaikki kaikessa. Osa elämää.

Ensimmäiseksi koiraksi Hessu oli täydellinen. Kaikki ”kauhutarinat” koikkereista osoittautuivat Hessun kohdalla hölynpölyksi. Hessu oli maailman ihanin perhekoira, koira joka osasi ottaa asiat lunkisti. Se oli oikea laumasielu ja oli juuri siellä missä koko muu lauma. Aamuisin sen lempipuuhaa oli saada kaikki hereille. Hessu ajatteli aina ovelasti omaa etuaan ja osasi hakea rapsutuksia tekemättä itsestään isompaa numeroa. Hessulla oli pohjaton ruokahalu ja aina se istui keittiössä kanssamme, palanlaskijana.

SAM_0532DSC_0445 DSC_0424 IMG_2202huhtikuunalku13 039DSC_0409[1]

Hessusta tuli kuin tulikin agilitykoira. Se johdatti minut syvälle koiraihmisten joukkoon.  Agilitytaipaleemme alku oli kivinen, mutta lopulta meistä kehkeytyi oikea agilitykoirakko. Kuljimme omaa polkuamme, välillä oikeaan suuntaan ja välillä harhaillen.  Radalla teimme aina häntä heiluen ja hymyssä suin. Yhdessä.

 Kuva: Jukka Pätynen. Kuva kopioitu kuvaajan luvalla.

Kuva: Jukka Pätynen. Kuva kopioitu kuvaajan luvalla.

Hessu mitattiin maksiksi, mutta emme antaneet sen haitata. Kisoihin lähdimme aina tekemään parhaamme, ja iloitsimme siitä, mihin se riitti. Kaksi vuotta agilityn aloittamisen jälkeen kisasimme kolmosissa plakkarissa kaksi agilityserttiä. Suurena unelmana kiilsi agilityvalion arvo ensimmäisenä maksikoikkerina.

Kesällä pääsimme ottamaan osaa SM-kisoihin. SM-kisoista tuli tähtihetkemme. Teimme parhaat ratamme, ikinä.

Ensimmäiset kisat. Tasan kaksi vuotta ennen Hessun kuolemaa.

Kisat, joiden ei pitänyt jäädä viimeisiksi.

Sain Hessulta paljon. Hessun myötä opin suhtautumaan asioihin positiivisesti; asioilla on tapana järjestyä. Hessun myötä jokaisessa arkipäivissä oli iloa; joka kerta kotiin palatessa Hessu tuli vastaan kunniakierroksin. Riippumatta siitä, olinko ollut poissa kaksi minuuttia vai kaksi päivää. Koiran kanssa ei koskaan ollut niin huonoa säätä, ettei olisi voinut lähteä ulos. Lenkkipolut tulivat tutuiksi. Hessu ansiosta minusta tuli urheilija. Hessun nukkuessa ikiuneen tajusin, kuinka ihania ihmisiä ympärilläni on – ja tarvitsen niistä kaikkia.  Ennen kaikkea Hessu opetti uskomaan itseensä; kun tekee paljon töitä ja uskoo unelmiinsa, voi mahdottomasta tulla mahdollista. Koskaan ei saa luovuttaa.

Kaikki hyvä loppuu aikanaan.Tämä oli koohoilua-blogin viimeinen kirjoitus. Kiitos.

409702_107289972750772_569992121_n

Lepää rauhassa Hessu. Kiitos kaikesta. Vaikka viimeisinä päivinäsi en ehtinyt kertomaan, kuinka paljon sinua rakastin, uskon sinun tietävän sen. En olisi halunnut tämän loppuvan näin. Koskaan ei tule toista ensimmäistä, sinun vertaista.

Advertisement

3 thoughts on “The End

 1. Kauniisti kirjoitit Hessusta, kuvailit osuvasti sitä mitä kaikkea rakas koiraystävä voi tuoda elämään, mitä sen kanssa voi kokea ja kuinka paljon ikävää sekä rakkautta koira voi jälkeensä jättää. Teksti itketti minuakin, vaikka tapasinkin Hessun vain kerran. Kisa- ja treenivideonne tulivat kuitenkin tutuiksi, samoin kuin blogikirjoituksesi.
  Lämmin osanottoni ja kaikkea hyvää sinulle tästä eteenpäin.

 2. Kiitos kaikille kommenteista niin tähän kuin edelliseen kirjoitukseen. Vastaaminen on vain ollut niin vaikeaa. On ihana huomata, kuinka ihania ihmisiä ympärilläni on.

  Pahin tuska alkaa helpottaa, mutta välillä suru ja kaipaus ottavat vallan. Ikävä on edelleen kova.

  Syksy on ollut synkkä ja raskas, mutta toivottavasti uusi vuosi tuo mukanaan auringonpaistetta myös koirarintamalle.

 3. Lämmin osanotto ja voimia surutyöhön.
  Ei sitä ensimmäisen koiran poismenon tuskaa osaa edes ajatella ennen kuin se osuu kohdalle. Viikolla 7 me käytiin lähellä sitä, mutta saatiin jatkoaikaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s